Fiecare temă s-a discutat atât teoretic cât și prin exemple din viața proprie.
Prima temă a fost legată de „Burnout”. Acesta se manifestă prin oboseală cronică, incapacitate de a mai lucra, sentiment de incompetență. Posibile soluții personale sunt rugăciunea, meditația, consilierea spirituală, spovada și împărtășania.
Pentru a ne ajuta să evităm/ieșim din burnout e bine să ne examinăm conștiința folosind următorul chestionar. Răspunsurile ar trebui să fie echilibrate. De exemplu, dacă uitându-mă la cum fac ceilalți mă străduiesc să îmbunătățesc ceea ce fac eu atunci e bine. Dacă mă uit la cum fac ceilalți și acest lucru mă demoralizează atunci e ceva ce trebuie să schimb.
Poate burnout-ul este un semn de la Domnul…Poate este vorba despre o boală care trebuie tratată, poate e nevoie de o schimbare de direcție, sau de mentalitate, sau poate este doar un test al perseverenței.
Tema celei de-a doua prelegeri este „Creșterea copiilor în credință”. Deși nu există o rețetă care să garanteze succesul, sunt anumite atitudini, acțiuni care ajută:
La finalul prelegerilor, fiecare cuplu a avut o oră în care să mediteze la cele ascultate, urmată apoi de o oră de discuții în plen, cu toate familiile.
Pe lângă aceste prelegeri am avut parte de Sf. Liturghii celebrate de părintele Marin Matieș, paroh de Caransebeș și părintele Călin Ciocian paroh de Oțelu Roșu, cărora le mulțumim pentru efortul depus.
De asemenea mulțumim Sr. M. Böbe Tari, soră mariană de Schönstatt care a organizat tabăra și s-a ocupat de programul copiilor.
Helena Costescu